Een keer geen zin in een gehaktstaaf of kroket? Geen nood, vanaf deze week zijn er bij de Smullers ook hamburgers van De Vegetarische Slager te koop.
Dat zegt de oprichter van De Vegetarische Slager, Jaap Korteweg, tegen NU.nl.
Volgens de Smullers kosten de burgers 2,50 euro, ongeveer evenveel als de hamburgers met vlees.
Smullers-marketeer Roger Bloem is in ieder geval blij met de aanwinst: “Tien jaar geleden kreeg je als vegetariër – als je geluk had – in een fastfoodrestaurant een gepaneerde groenteschijf op een broodje”, zegt hij tegen de nieuwssite.
Smullers is lang niet de enige plek waar je de vegahamburger kunt kopen – hij ligt ook in de schappen bij de meeste supermarkten.
Ingrediënten van de vegahamburger
Maar wat zit er in de 'mc² Burger', zoals Korteweg de hamburger heeft genoemd?
De basis van de vleesvervanger is soja, een eiwitrijke en vezelrijke boon. Op de achterkant van de verpakking staat dat 70 procent van de burger bestaat uit soja-structuur, dat weer bestaat uit water, soja-eiwit, tarwe-eiwit en tarwezetmeel.
De soja die het bedrijf gebruikt is niet genetisch gemanipuleerd en komt uit kleinschalige teelt waar geen bossen voor worden gekapt. De Vegetarische Slager haalt de soja uit Zuid-Amerika buiten de Amazone, het Middenwesten van de VS, Canada en delen van Azië.
Verder is er raapzaadolie in de hamburger verwerkt, alsook ui, eiwit van vrije-uitloopkippen (let op: dus niet veganistisch), uien-extract, zetmeel en de nodige kruiden en specerijen. Andere toevoegingen zijn dextrose, verdikkingsmiddel (carrageen), aroma's, palmvetpoeder, zout, ijzer en vitamine B12.
Voedingswaarde
Kijk je naar de voedingswaarde, dan valt op dat de hamburger van De Vegetarische Slager minder calorieën bevat dan de rundvleesburgers van Albert Heijn en McDonald's, net als de AH-vegaburger. Ook het aantal verzadigde vetten is relatief laag.
Overigens concludeerde de Consumentenbond in 2017 dat aan veel vegetarische burgers eiwitten uit tarwe en ei zijn toegevoegd om het gehalte op te krikken.
In de vleesvervangers zit over het algemeen ook voldoende ijzer, constateert de Consumentenbond. Dat is deels van nature aanwezig en deels toegevoegd.
Verder is aan de helft van de burgers vitamine B12 toegevoegd, dat nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals melk, vlees, vis en eieren.
Ambitieus doel voor De Vegetarische Slager
Met de hamburger heeft De Vegetarische Slager een ambitieus doel: binnen twintig jaar de 'grootste slager ter wereld' worden.
"Als we in het huidige tempo doorgroeien, zijn we dat over twintig jaar", zei Korteweg eerder tegen de Ondernemer. "Onze producten liggen al in de supermarkten en restaurants, maar we moeten blijven investeren in productontwikkeling en nog veel bekender worden."
Hij heeft inmiddels wel belangrijke concurrentie erbij gekregen - het Limburgse bedrijf Mosa Meat is hard op weg om een hamburger van kweekvlees te maken. In juli kreeg het bedrijf een investering van 7,5 miljoen euro.
Met het geld wil mede-oprichter Peter Verstrate de hamburger sappig maken, en ervoor zorgen dat de burger wat goedkoper geproduceerd kan worden. “Ik denk dat we over drie jaar de markt op kunnen", zei Verstrate tegen Business Insider. "Dan ligt ons kweekvlees niet meteen in de supermarkt, maar verkopen we het bijvoorbeeld eerst aan een aantal restaurants.
Het Nederlandse bedrijf Vivera, dat ook hamburgers maakt, kwam in juni met een plantaardige biefstuk.